Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocelot stromový

3. 9. 2007

OCELOT STROMOVÝ - oncilia (Leopardus tigrinus)Obrazek

Charakteristika
Podobá se mramorované kočce domácí s malou hlavou a útlým tělem. Délka těla činí 45 - 65 cm, délka ocasu 25 - 33 cm, hmotnost samce až 3 kg, samice asi 1,5 kg. Základní zbarvení se pohybuje mezi světle šedohnědou a červenohnědou. Jsou známi i jedinci černé barvy s prosvítajícím mramorováním. Kresba mláďat je stejná jako u dospělých jedinců. Celkově má srst ocelota stromového hrubší strukturu. Tvarem lebky a stavbou tlap se ocelot stromový podobá kočce domácí.

Rozšíření
Střední a Jižní Amerika od Kostariky do jižní Brazílie a severní Argentiny. Přesné rozšíření není dosud známé. Z některých oblastí byla tato šelma vytlačena.

Biotop
Tropické a subtropické lesy, buše, hustě zarostlé břehové pásmo řek a horské lesy až do nadmořské výšky 3 200 m.

Způsob života
Brazilské pojmenování "gato-do mato" (lesní kočka) vystihuje její skrytý způsob života. Ocelot stromový loví v lesích a buši drobné savce a ptáky. Jelikož výborně šplhá pohybuje se velmi obratně v křovinách na krajích nebo v břehovém porostu. V těchto biotopech žije mnoho malých savců a ptáků, kteří se pak stávají snadnou kořistí číhající šelmy. Loví skokem a je schopen tlapou bleskově srazit i letícího ptáka. Jeho kresba jej výborně maskuje v hustém krytu korun stromů. Z těchto důvodů uniká pozornosti a tak máme o jeho způsobu života jen velmi málo vědomostí. Samice rodí po 74 - 76 dnech březosti 1 - 2 mláďata o porodní hmotnosti asi 60 g. Přestože ocelot stromový žije na relativně velkém území musí být přísně chráněn, neboť jeho stavy jsou všude velmi nízké.
Zajímavostí ocelota stromového je, že se jako jediná kočkovitá šelma i jako jediný z ocelotů dokáže ovinout okolo větve, nebo stromu, což mu výrazně pomáhá při získávání potravy.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ocelot

kekesisi,9. 11. 2010 18:27

tož tak to je husty