Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocelot Velký

3. 9. 2007
OCELOT VELKÝ (Leopardus pardalis)Obrazek

Charakteristika
Délka těla činí 71 - 87 cm, hmotnost samce 13 - 18 kg, samice 10 - 15 kg. Ocelot je středně velká kočka s krátkou hladkou a tuhou srstí s černými skvrnami uspořádanými v podélných řadách. Končetiny jsou silné a robustní, což ocelotovi zaručuje poměrně značnou sílu. Při útoku je velmi rychlý a neobyčejně obratný.

Rozšíření
Tropická a subtropická jižní Brazílie a Paraguay, na jihu přes Střední Ameriku až po jižní regiony Severní Ameriky. Západně od And je rozšířen pouze po Ekvádor.

Biotop
Tropické a subtropické lesy, především podél řek a jezer, ale i v hustě zarostlé křovinaté krajině. Ocelot se rád skrývá a jeho dokonalé zbarvení jej činí v přírodě téměř neviditelným.

Způsob života
Ocelot žije samotářsky a obývá rozsáhlé území často o velikosti 50 - 60 km2. Svou kořist loví ve dne i v noci na zemi, vzácně i na stromech, kde skokem chytá zejména hlodavce např.myši, potkany, aguti, dále obojživelníky, ptáky i plazy. Příležitostně se sluní na větvích nad hladinou řek. Působí pak dojmem milého jaguára. Pokud má ocelot dostatek potravy po úspěšném lovu, odpočívá podobně jako ostatní kočky i několik hodin. Zato v deštných pralesích Amazonie, kde nalézá potravy jen málo, musí za potravou podnikat časté a dlouhé výpravy. Je tam také mnohem vzácnější než v otevřené krajině nebo na okrajích lesa či v blízkosti záplavových oblastí Panatanalu v Mato Groso a v Gran Chaco nebo ve Střední Americe.
Mezinárodní zákaz odstřelu ocelota a zákaz obchodování s jeho kožešinou sice omezil činnost pytláků, ale střílení nebo lovu do pastí ocelotů dodnes nezabránil. Stavy ocelotů se regenerují jen pozvolna a jejich reprodukce se oživuje pomalu. Samice ocelota sice po 7O - 85 dnech březosti rodí 1 - 3 mláďata, jejich úmrtnost je však v důsledku nedostatku vhodné potravy velmi vysoká.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nuníí

Adéla,12. 3. 2013 14:14

NO to je nuníííí já to chci domů :D :333333

THaNx

Noname :D ještě abych to sem psal :D,31. 10. 2011 18:41

čaute , Dikec vam lidi udělal jsem si stoho vícuc

dííííííííkyyyyyyy

KLarISskA,23. 11. 2010 15:25

moc díky tohle jsem právě potřebovala